Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΕΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ


ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ


Ίχνη κοκαΐνης στο 90% των δολαρίων

Αραγε πόσοι χρησιμοποιούν χαρτονομίσματα για να "σνιφάρουν" μια δόση κοκαΐνης; Στο 90% των δολαρίων έχουν εντοπιστεί ίχνη της ναρκωτικής ουσίας


Ποιος θα το πίστευε; Και όμως, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Αμερικανών Χημικών περίπου το 90% των αμερικανικών χαρτονομισμάτων, όσων κυκλοφορούν κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα, περιέχουν ίχνη κοκαΐνης.

Ο αριθμός αυτός συνιστά άνοδο σχεδόν κατά 20% σε σύγκριση με τα αποτελέσματα αντίστοιχης μελέτης, που πραγματοποιήθηκε προ διετίας, τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, κατά την παρουσίασή της την Κυριακή στη σύνοδο της Ένωσης στην Ουάσικγτον. Η θεαματική αύξηση μέσα σε δύο χρόνια εικάζεται ότι σχετίζεται με την οικονομική κρίση που μπορεί να ωθεί περισσότερα άτομα στα ναρκωτικά.

Οι ερευνητές εξέτασαν χαρτονομίσματα που κυκλοφορούν σε πάνω από 30 μεγάλες πόλεις σε πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων -εξόν από τις ΗΠΑ-περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Τα αμερικανικά και καναδικά χαρτονομίσματα έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης από κοκαΐνη με 90% και 85% αντίστοιχα, και ακολουθούν τα βραζιλιάνικα με 80%. Η Κίνα και η Ιαπωνία έπονται μακράν με ποσοστά 20% και 12% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδηγούν στο συμπέρασμα πως η χρήση της κοκαΐνης έχει αυξηθεί σε ορισμένα σημεία των ΗΠΑ, αποκαλύπτει ο χημικός του Παν/μιου της Μασαχουσέτης Γουεγκάνγκ Ζούο, ο οποίος δηλώνει έκπληκτος από την ανακάλυψη. «Δεν γνωρίζω πως μπορεί να εξηγηθεί αυτή η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης μέσα σε μία διετία στις ΗΠΑ, όμως αυτό θα μπορούσε να συσχετισθεί με την οικονομική ύφεση, η οποία ωθεί ακόμη περισσότερα απογοητευμένα και απελπισμένα άτομα στα ναρκωτικά». Κατά τον ίδιον, τέτοιες εκθέσεις βοηθούν τις υπηρεσίες κατά των ναρκωτικών να πιστοποιούν τις τάσεις στη χρήση απαγορευμένων ουσιών σε μία δεδομένη κοινωνία.
_______________________

ΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια: