Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΟΤΑΝ ΓΕΡΑΣΟΥΝ

Ηλικιωμένοι θύματα εγκατάλειψης και οικονομικής εκμετάλλευσης


Ηλικιωμένοι εγκαταλείπονται από τα παιδιά τους, που παλιότερα τους πρόσεχαν, λόγω της κρίσης ενώ άλλοι πέφτουν θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης από το συγγενικό τους περιβάλλον, σύμφωνα με ειδικούς της γραμμής ζωής για ηλικιωμένους. Η γραμμή ζωής Silver Alert ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν ένα μήνα και επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα.
Από το 2006 έχουν εξαφανιστεί 1.067 ηλικιωμένοι και βρέθηκαν οι 856, εκ των οποίων οι 155 νεκροί, αναφέρει η «Ελευθεροτυπία». Επιπλέον, το 18, 93% ακόμη αγνοούνται. Στη γραμμή ζωής Silver Alter (1065) όταν αναφερθεί η εξαφάνιση ενός ηλικιωμένου τα στοιχεία του προβάλλονται στα ΜΜΕ αλλά και σε σταθμούς μέσω μεταφοράς.
Οι περιπτώσεις εγκατάλειψης και οικονομικής εκμετάλλευσης ηλικιωμένων έχει πάρει διαστάσεις, σύμφωνα με τις εμπειρίες των ειδικών της γραμμής ζωής.
Υπάρχουν ηλικιωμένοι που καταγγέλλουν στη γραμμή ζωής ότι έχουν πέσει θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης από τους συγγενείς τους ή τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Σε ορισμένες καταγγελίες, οι ηλικιωμένοι ανέφεραν ότι τα παιδιά τους, τους πήραν το σπίτι. Η γραμμή ζωής προσπαθεί να τους βοηθήσει με ομάδα δικηγόρων που τους συμβουλεύει.
Παρατηρείται συχνά εγκατάλειψη ηλικιωμένων από το συγγενικό τους περιβάλλον. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενδιαφέρονται καν αν ζουν ή αν έχουν πεθάνει. Στη γραμμή ζωής αναφέρουν πως παίρνουν 50 κλήσεις την εβδομάδα από μοναχικούς ηλικιωμένους που ζητούν βοήθεια.
Μέχρι τώρα 3.600 ηλικιωμένοι περιμένουν να πάρουν την ειδική συσκευή «κόκκινο κουμπί», την οποία θα φορούν στο χέρι και όταν το πατάνε θα μπορούν να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό για να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: