Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

«Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της» και ο Μερκελισμός καλά κρατεί...

Μείον ένας μνηστήρας, συν 

ένα σκάνδαλο για τη Μέρκελ

tvxs.gr, 


Την απόφασή του να διακόψει τις συνομιλίες για το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε το κόμμα των Πρασίνων στη Γερμανία αφήνοντας μόνο έναν κυβερνητικό μνηστήρα για το CDU, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Την ίδια ώρα πονοκέφαλο δημιουργούν στην Άγκελα Μέρκελ οι καταγγελίες που δέχεται για τη χορηγία ύψους 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, προς το κόμμα της.
Μείον ένας μνηστήρας για την Άγκελα Μέρκελ. «Οι Πράσινοι δεν θέλουν να διαπραγματευτούν ένα συνασπισμό με τη Μέρκελ», δήλωσε η αντιπρόεδρος του κόμματος, Κλαούντια Ρόθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος των πολύωρων συζητήσεων με τους εκπρόσωπους των Χριστιανοδημοκρατών.
 
«Οι βολιδοσκοπήσεις για ένα συνασπισμό μαύρων - πρασίνων έχουν αποτύχει, δεν μπορέσαμε να χτίσουμε γέφυρες», δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Τζεμ Οζντεμίρ. Επισήμανε ότι οι «γέφυρες» αυτές δεν θα ήταν και σταθερές στον χρονικό ορίζοντα της τετραετίας. «Αυτό έπρεπε να γίνει, ώστε να μην αποτύχει ένα πείραμα» πρόσθεσε.

Η Μέρκελ πρέπει τώρα να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες, οι συζητήσεις με τους οποίους θα συνεχιστούν την Πέμπτη. Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άγκελα Μέρκελ και του SPD εξακολουθούν να έχουν ανοιχτά μέτωπα στις συζητήσεις τους για τη δημιουργία συνασπισμού, που ξεκίνησαν επισήμως τη Δευτέρα.
Ο συμπρόεδρος ωστόσο των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, σε συνέντευξή του σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία, διευκρίνισε ότι το κόμμα του δεν θα απέρριπτε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο να επαναληφθούν οι συνομιλίες με CDU και CSU, εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού με το SPD. Αν και πρόκειται απλώς για υπόθεση, θα ήταν ανόητο να απορρίψουμε κάτι τέτοιο από τώρα, δήλωσε ο κ. Έζντεμιρ και πρόσθεσε ότι «στο τέλος ίσως να είναι φυσικό να ξαναμιλήσουμε».
 
Πονοκέφαλος η χορηγία σκάνδαλο της BMW

Στο μεταξύ η Άγκελα Μέρκελ βρίσκεται αντιμέτωπη με την κριτική από την αντιπολίτευση και τις αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τη χορηγία 690.000 ευρώ της οικογένειας Κβαντ/Κλάτεν, ιδιοκτήτριας του 46,7% της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, προς το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, λίγες εβδομάδες μετά τις εκλογές και λίγες ημέρες πριν το Βερολίνο μπλοκάρει απόφαση της ΕΕ, με την οποία περιορίζεται η εκπομπή καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Κοινοβουλίου, η οικογένεια Κβαντ/Κλάτεν, η οποία ανήκει στους πλέον πιστούς χορηγούς της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), δώρισε τα χρήματα στο κόμμα της καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου. Πέντε μέρες μετά, ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Χανς - Πέτερ Αλτμάιερ, έπειτα από προσπάθειες μηνών, κατάφερε να επαναφέρει προς συζήτηση ειλημμένη απόφαση από τον Ιούνιο, η οποία προέβλεπε σημαντική μείωση της εκπομπής καυσαερίων των αυτοκινήτων από το 2020. Βασικό επιχείρημα της γερμανικής πλευράς ήταν ο κίνδυνος να χαθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Οι Γερμανοί κατασκευαστές BMW και Daimler, οι οποίοι παράγουν αυτοκίνητα μεγαλύτερου κυβισμού και πολύ πιο ενεργοβόρα από ό,τι οι ιταλικές και οι γαλλικές εταιρίες, θα δυσκολεύονταν να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο, όπως προέβλεπε η αρχική απόφαση.

«Η BMW έχει την Μέρκελ στο τσεπάκι της» δήλωσε για λογαριασμό του Κόμματος της Αριστεράς ο Κλάους Ερνστ και έκανε λόγο για την «πιο ωμή περίπτωση εξαγοράς πολιτικής» εδώ και καιρό. «Κανείς μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει τόσο ανοιχτά» πρόσθεσε.

Η οργάνωση «Lobby Control» του Βερολίνου άσκησε δριμεία κριτική στην Άγκελα Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη δωρεά για το 2013 έρχεται λίγο μετά τις εκλογές και θέτοντας το ερώτημα μήπως οι ιδιοκτήτες της BMW κράτησαν εσκεμμένα την χορηγία τους εκτός της προεκλογικής περιόδου. Περιβαλλοντικές οργανώσεις, από την πλευρά τους, υποστήριξαν ότι η Γερμανία πετάει την ευκαιρία να κάνει τα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα πιο οικονομικά και να περιορίσει την εξάρτηση του κλάδου από το πετρέλαιο.

Από την πλευράς Κομισιόν, η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για το Περιβάλλον και την Δράση για το Κλίμα, Κόνι Χίδεργκαρντ, δήλωσε απογοητευμένη από την εξέλιξη. «Δεν είναι και καταπληκτικό το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα αυτοκίνητα» τόνισε και πρόσθεσε ότι η γερμανική πρόταση για αναβολή της εφαρμογής των νέων ορίων για το 2024 δεν είναι αποδεκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: