Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2008

ΓΛΥΚΟΣ ΣΑΝ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΙ ΠΙΚΡΟΣ ΣΑΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΤΡΩΜΕ

ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ,

ΔΗΛΑΔΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣΕνημερώνει ο Σταύρος ΚυριαζήςΜεγάλη βρετανική σοκολατοβιομηχανία προστέθηκε σήμερα στη λίστα των εταιρειών που ανακαλούν προϊόντα που παρασκευάζονται στην Κίνα. Πρόκειται για τη σοκολατοβιομηχανία Cadbury, που ανακοίνωσε ότι ... ανακαλεί και τους 11 τύπους σοκολάτας που παρασκευάζονται στο Πεκίνο, γιατί βρέθηκαν να περιέχουν μελαμίνη.
Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την ποσότητα της μελαμίνης που βρέθηκε στις σοκολάτες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της εταιρίας.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα πωλούνται στην Κίνα και εξάγονται στην Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, ενώ ένα προϊόν εξάγεται στην Αυστραλία. Ανάμεσα στα προϊόντα αυτά είναι τα εκλέρ Cadbury και οι σοκολάτες Dairy Milk.
«Πιστεύουμε πως είναι αναγκαίο να αποσύρουμε από την αγορά όλα τα προϊόντα μας που παρασκευάζονται στο εργοστάσιο μας στο Πεκίνο», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της σοκολατοβιομηχανίας.
Παράλληλα, οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν πως εντόπισαν ίχνη μελαμίνης σε σοκολάτες των γνωστών εταιρειών Kraft και Mars, που παρασκευάζονται στην Κίνα. Ενδέχεται όμως, να εξετάστηκαν απομιμήσεις κι όχι αυθεντικά προϊόνα. Οι εταιρείες ανακοίνωσαν πως θα διεξάγουν μόνες τους ελέγχους.
Στο μεταξύ, η κινεζική κυβέρνηση φιμώνει τα μέσα ενημέρωσης για το διατροφικό σκάνδαλο με την τοξική μελαμίνη στο γάλα, παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί «διαφάνειας».
«Η Κίνα έχει εντείνει τον έλεγχο εις βάρος της ελευθεροτυπίας, προκειμένου να ανακόψει το κύμα της εθνικής αγανάκτησης», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Υπερασπιστές των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα (CHRD), κάνοντας λόγο για πολλαπλά κρούσματα λογοκρισίας.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ακόμα ότι η κινεζική κυβέρνηση διέταξε τα μέσα ενημέρωσης να αναπαράγουν μόνο τα τηλεγραφήματα του επίσημου πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά το ξέσπασμα του διατροφικού σκανδάλου στις 11 του ίδιου μήνα.
Το μολυσμένο με μελαμίνη γάλα έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων παιδιών από νεφρική ανεπάρκεια, ενώ συνολικά υπολογίζεται ότι χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια τουλάχιστον 53.000 μικρά θύματα της διατροφικής κρίσης, στην πλειοψηφία τους βρέφη κάτω των δύο ετών.
Μέχρι την περασμένη εβδομάδα παρέμεναν στα νοσοκομεία περίπου 13.000 παιδιά. Έκτοτε, οι κινεζικές Αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα νέο απολογισμό. Πέντε παιδιά έχουν διαγνωστεί με πέτρες στους νεφρούς και στο Χονγκ Κονγκ.
Η διατροφική κρίση που ξέσπασε στην Κίνα έχει προκαλέσει την οργή και το φόβο χιλιάδων καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.
Το σκάνδαλο με τη μελαμίνη εξαπλώνεται διαρκώς και σε άλλα είδη που περιέχουν γάλα, και εντατικοποιούνται διεθνώς οι έλεγχοι στις εισαγωγές σύνθετων προϊόντων -γιαούρτια, σοκολάτες μπισκότα. Εταιρείες παγκοσμίως ανακαλούν προϊόντα και σπεύδουν σε ελέγχους, την ώρα που το σκάνδαλο εξελίσσεται σε τραγωδία για την κινεζική βιομηχανία τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: