Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009

ΜΑΥΡΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΥΣΙΕΣ, ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΦΟΝΙΚΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ
Από το εμπόριο

ναρκωτικών, τα

χρήματα που έσωσαν

κάποιες τράπεζες,

δηλώνει ο ΟΗΕΑναδημοσίευση απο το : http://www.tvxs.gr/v4339


Το γραφείο του ΟΗΕ για το έγκλημα και τα ναρκωτικά (UNODC) έχει ενδείξεις ότι για την «επιβίωση» των τραπεζών κατά την οικονομική κρίση χρησιμοποιήθηκαν χρήματα που προέρχονται από παράνομο εμπόριο ναρκωτικών, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του γραφείου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του UNODC, Αντόνιο Μαρία Κόστα, ανέφερε σε συνέντευξή του στο αυστριακό έντυπο Profil, ότι τα χρήματα απ’ το ναρκεμπόριο συχνά αποτελούσαν το μόνο διαθέσιμο κεφάλαιο, όταν η κρίση ξέφυγε από τον έλεγχο την προηγούμενη χρονιά. «Το δεύτερο εξάμηνο του 2008, η ρευστότητα αποτελούσε το βασικό πρόβλημα του συστήματος, κι έτσι το ρευστό κεφάλι μετατράπηκε σε ζωτικό παράγοντα» σημείωσε.

«Το γραφείο μας βρήκε στοιχεία ότι διατραπεζικά δάνεια χρηματοδοτήθηκαν με κεφάλαια από το εμπόριο ναρκωτικών και άλλες παράνομες δραστηριότητες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες τράπεζες διασώθηκαν κατ’ αυτό τον τρόπο», πρόσθεσε. Ο Κόστα αρνήθηκε να κατονομάσει χώρες ή τράπεζες που δέχτηκαν χρήματα απ’ το ναρκεμπόριο και δεν αποκάλυψε το ύψος των σχετικών κεφαλαίων. Το μόνο που επιβεβαίωσε είναι πως η Αυστρία δεν είναι στην κορυφή της λίστας των χωρών αυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: