«Σας ικετεύω. Βγάλτε αμέσως τις εργάτριες από τα ψυγεία, γιατί θα πεθάνουν από το κρύο. Οι υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας έφυγαν».
Με τις παραπάνω φράσεις ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Νάουσας Ημαθίας Θανάσης Τσίτσης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους ιδιοκτήτες κονσερβοποιίας και τους απηύθυνε έκκληση να «απελευθερώσουν» τις ανασφάλιστες εργάτριες από τα ψυγεία-θαλάμους, όπου τις είχαν κρύψει για να αποφύγουν τις συνέπειες του ελέγχου!
«Μεσαιωνικές» συνθήκες
Το περιστατικό, που αποκαλύπτει τις «μεσαιωνικές» συνθήκες κάτω από τις οποίες απασχολούνται χιλιάδες ανασφάλιστοι εργάτες σε επαρχιακές πόλεις με μεγάλα ποσοστά ανεργίας, σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή στη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις επιχείρησης διαλογής, ψύξης και τυποποίησης φρούτων. Στο κλιμάκιο συμμετείχαν υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας Βέροιας, αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατοϋπαλλικού Κέντρου Νάουσας και συνδικαλιστές από το τοπικό σωματείο εργαζομένων στη διαλογή-ψύξη φρούτων και επίσημα δεν αποκαλύφθηκε το παραμικρό.
Όμως, όπως αποκάλυψε στα «ΝΕΑ» ο κ. Τσίτσης, την ώρα που πραγματοποιούνταν ο έλεγχος ορισμένες από τις υπαλλήλους, που απασχολούνται νόμιμα, με αγωνία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο και κοιτάζοντάς τους στα μάτια τούς έδωσαν να καταλάβουν ότι μέσα στα ψυγεία είχαν κρυφτεί κάποιες εργάτριες. «Δεν αποκάλυψα στους υπαλλήλους της Επιθεώρησης Εργασίας αυτό που συνέβαινε, γιατί είναι σίγουρο ότι αν έβγαιναν από τα ψυγεία θα έχαναν τη δουλειά τους. Όταν βγήκαμε από το εργοστάσιο πήρα αμέσως τηλέφωνο τους εργοδότες, τους ενημέρωσα ότι ο κίνδυνος πέρασε και τους ζήτησα να βγάλουν αμέσως τις γυναίκες από τα ψυγεία», είπε ο κ. Τσίτσης. Ο κ. Τσίτσης καταγγέλλει ότι η «εξαφάνιση» παράνομα απασχολούμενων εργατών στη διάρκεια ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ αποτελεί σύνηθες φαινόμενο και κοινό μυστικό μεταξύ εργοδοτών και παράνομα απασχολούμενων στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας, όπου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, τον φετινό χειμώνα η ανεργία άγγιξε το 50%. Εκβιασμός
Όπως καταγγέλλει, οι εργοδότες υποχρεώνουν τους ανασφάλιστους εργάτες να κρύβονται στη διάρκεια των ελέγχων, ενώ αποκαλύπτει ότι πάντοτε υπάρχει οργανωμένο σχέδιο διαφυγής. «Αν δεν κρυφτούν, την ίδια μέρα είναι βέβαιο ότι θα απολυθούν. Πριν από έναν χρόνο βρήκαμε στοιβαγμένες μέσα στην τουαλέτα μια άλλης κονσερβοποιίας 25 ανασφάλιστες εργάτριες. Κάποιες άλλες φορές, όταν αντιληφθούν τον έλεγχο, φεύγουν από τις πίσω πόρτες των εργοστασίων και κρύβονται μέσα στα χωράφια», λέει.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκπρόσωποι της εταιρείας αρνήθηκαν κατηγορηματικά πως απασχολούν παράνομα εργαζομένους και ότι τους κρύβουν για να αποφύγουν τις συνέπειες. Επίσης, ο επικεφαλής του κλιμακίου υπαλλήλων της Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι δεν αντιλήφθηκε πως είχαν κρυφτεί εργάτριες μέσα στα ψυγεία και επισήμανε ότι αν ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου τους ενημέρωνε, θα είχαν παρέμβει.
«Κόλπα» για να μην πληρώνουν τις εισφορές
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ από 5.000 άνθρωποι απασχολούνται σε κονσερβοποιεία και σε άλλες μεταποιητικές μονάδες γεωργικών προϊόντων που λειτουργούν στους Νομούς Ημαθίας και Πέλλας και στη συντριπτική πλειονότητα είναι γυναίκες. Οι περισσότερες βιομηχανίες προσλαμβάνουν έκτακτο προσωπικό τους καλοκαιρινούς μήνες για να καλύψουν τις ανάγκες, ενώ τον χειμώνα απολύουν εργαζομένους. Οι περισσότερες από τις εργάτριες είναι νεαρές γυναίκες, νοικοκυρές και αγρότισσες, οι οποίες απασχολούνται κατά μέσον όρο 4 με 5 μήνες και εκτός από το εισόδημα τις ενδιαφέρει να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα του ΙΚΑ για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας. Όπως κατήγγειλαν στα «ΝΕΑ» εκπρόσωποι των τοπικών συνδικάτων κονσερβοβιομηχανιών στον κλάδο της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, το φαινόμενο της ανασφάλιστης εργασίας είναι σύνηθες και πολλοί εργοδότες επιλέγουν ασφαλισμένους στον ΟΓΑ για να μην πληρώνουν εισφορές στο ΙΚΑ. Στην πόλη της Νάουσας, που αριθμεί σήμερα περίπου 25.000 κατοίκους, ένας στους δύο ενηλίκους κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι άνεργος, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες το ποσοστό μειώνεται κατά 10%-15% λόγω των εποχικών αγροτικών εργασιών. Η οικονομία της πόλης δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από την κατάρρευση της κλωστοϋφαντουργίας. Πριν από 15 χρόνια απασχολούνταν στην κλωστοϋφαντουργία 4.500 και πλέον υπάλληλοι και σήμερα έχουν απομείνει μετά βίας 450.
_______________________________________
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ , 05.02.2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου